Liči lahodné a zdraví prospěšné

Liči čínské pochází sice opravdu z Číny, ale v současné době se vyskytuje a pěstuje v dalších oblastech asijského kontinentu. Nalézt liči je ale možné i na americkém dvoj kontinentu a také v jižní Africe. Liči čínské se počítá do čeledi mýdelníků. Strom dorůstá výšky až dvaceti metrů, s květy, které kvetou bíle, žlutě, někdy i nazelenale.
Plod liči v sobě obsahuje vysoké množství účinných látek, vitamínů a minerálů. Jako nejvíce důležité jsou:
·         vitamin C, kterého má více, než pomeranč,
·         riboflavin
·         niacin
·         minerály, ze kterých je to například hořčík, draslík, nebo vápník
čtyři liči

Plody liči napomáhají zvyšovat imunitu proti chřipkovým onemocněním. Zrovna tak mají antioxidační vlastnostmi a tím nám napomáhají zpomalovat procesy stárnutí organismu. Liči působí blahodárně i pro:
·         Oběhový systém, protože napomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi i krevní tlak.
·         Podporuje trávicí a nervovou soustavu.
·         Má příznivý vliv na kosti a kůži.
·         Podporuje metabolismus.
·         Lze jej konzumovat i při některých dietách.
·         Působí preventivně i proti nádorovým onemocněním.
Rovněž listy stromu působí antipyreticky, to znamená, že během onemocnění snižují horečku. Listy stromu liči také:
·         napomáhají snižovat bolest
·         působí protizánětlivě
liči a květiny

Jak můžeme liči konzumovat

Liči obsahuje dužinu, která je bílé barvy a která krásně voní. Dužinu je možno konzumovat čerstvou, kdy nejprve liči oloupeme a potom zbavíme pecky.
Liči se dá zakoupit i v sušené formě, nebo jej běžně seženeme v obchodech i kompotované. V kuchyni můžeme liči použít:
·         při přípravě rozličných ovocných salátů
·         přísada do zmrzlinových pohárů
·         do ovocných koktejlů
·         do džemů, nebo marmelád
dvě liči

Liči se však nedoporučuje vařit, protože během vaření zhoubovatí.
Liči čínské lze pěstovat i jako okrasnou pokojovou rostlinu. Postačí, když zasadíme pecku z liči do směsi rašeliny a písku.
 

Liči lahodné a zdraví prospěšné
Ohodnoťte příspěvek